Nieuwe ontwikkeling AWBZ

Persoongsgebonden budget alleen bij indicatie 'verblijf'

Vanaf 1 januari 2012 is het persoonsgebonden budget van de AWBZ alleen nog bestemd voor mensen die van het CIZ een verblijfsindicatie hebben gekregen. Het gaat om mensen die zoveel zorg nodig hebben, dat verblijf in een verpleeghuis of verzoringstehuis wordt aangeraden.

  • Als de cliënt een AWBZ-indicatie heeft voor persoonlijke verzorging en/of verpleging, dan is hij vanaf uiterlijk 1 januari 2014 aangewezen op zorg in natura.
  • Als de cliënt een AWBZ-indicatie voor begeleiding of dagbesteding heeft, dan is hij vanaf 1 januari 2014 aangewezen op begeleiding vanuit zijn gemeente, op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning.
  • Heeft de cliënt op dit moment een pgb, maar geen AWBZ-indicatie voor verblijf, dan krijgt hij vanaf uiterlijk 1 januari 2014 geen pgb meer.

AWBZ naar Wmo

Dagbesteding en begeleding wil het kabinet overhevelen van de AWBZ naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het kabinet vindt dat deze functies het best dichtbij de cliënt geregeld kunnen worden. De gemeenten, die de Wmo uitvoeren, staan dichterbij de cliënt en kunnen dus meer maatwerk leveren.Vanaf 2013 zijn gemeenten dan verantwoordelijk voor nieuwe cliënten van dagbesteding en bgeleiding; vanaf 2014 voor alle cliënten.

Toegang AWBZ zwakbegaafden vanaf 2013 beperken.

Het kabinet onderzoekt hoe vanaf 1 januari 2013 toegang tot de AWBZ kan worden beperkt voor mensen met een IQ tussen de 70 en 85(zwakbegaafden). Het kabinet wil dat de zorg voor deze mensen dichterbij en meer vanuit het eigen sociale netwerk wordt georganiseerd. Met dergelijke steun kan een deel van deze groep cliënten zonder begeleiding deelnemen aan de maatschappij. Dit helpt tevens om de AWBZ ook in de toekomst betaalbaar te houden.

Betaling wonen en zorg scheiden.

Het kabinet wil vanaf 2014 in de AWBZ 'scheiden van wonen en zorg' invoeren. Dit houdt in dat cliënten zelf de betaling van hun woonlasten (huur) regelen. De overgang naar scheiden van wonen en zorg wordt gefasseerd ingevoerd.

Scheiden van wonen en zorg heeft voordelen voor bewoners en zorginstellingen:

  • Bewoners krijgen meer keuzevrijheid. Zij kunnen kiezen tussen kleiner wonen (en minder woonlasten), of groter wonen met (hogere lasten).
  • Zorginstellingen kunnen meer rekening houden met de woonwensen van de cliënten.

Omdat cliënten zelf de woonlasten gaan betalen, hoeven ze straks minder eigen bijdrage aan de zorginstelling te betalen. Bewoners die de woonlasten niet kunnen dragen, komen in aanmerking voor huurtoeslag. 

Uitvoering AWBZ door zorgverzekeraars

Op dit moment voeren zorgkantoren de AWBZ uit. Het kabinet heeft het plan om zorgverzekeraars per 1 januari 2013 de taken van de zorgkantoren over te laten nemen. De uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars heeft voordelen:

  • De verzekeraar wordt voor de cliënt het aanspreekpunt voor de zorg. Er is dus sprake van nog maar 1 loket voor de clënt.
  • Cliënten krijgen meer invloed omdat verzekeraars rechtstreeks aanspreekbaar zijn en omdat ze jaarlijks van zorgverzekeraar kunnen wisselen. 
  • Naar verwachting kunnen zorgverzekeraars bij de zorginkoop een betere zorginhoudelijke samenhang tussen de cure (zorgverzekeringswet of Zvw) de care (AWBZ) realiseren. Dit is van belang voor cliënten die zowel Zvw-als AWBZ-zorg nodig hebben, zoals ouderen en chronisch zieken. 

De uitvoering van de AWBZ door de zorgverzekeraars past bij de omslag die het kabinet wil maken; naar een meer cliëntgerichte zorg met een goede prijskwaliteitverhouding. 

Informatie verkregen van de website Rijksoverheid, nieuwe ontwikkelingen in de AWBZ.

Deze informatie kan met de huidige stand van zaken rondom het kabinet nog veranderen. 

© 2012 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis website Webnode